Áttérés az új Tag Manager felületre

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Google Tag Manager a mai nap folyamán: az eddig inkább csak kipróbálásra ajánlott ún. V2 felületre mától elérhető egy eszköz, amellyel az eddigi tárolóink és beállításaink átvezethetőek (picit jobban káromkodva: migrálhatóak) az új felületre.

Migrálás az új Google Tag Manager felületre

V1, V2, mi vaaaaaan?

Tavaly gondolt egy nagyon a Google és gondolta majdhogynem alapjaiban újra a Google Tag Manager (GTM) felületét és részben annak működését. Ez lett a szakmában V2, mint 2-es verzióként ismert felület.

Miért?

Már a tavalyi tanfolyamunkon is kitűnt, hogy ahogy egyre mélyebben megy bele az ember a GTM használatába, egyre inkább van szükség HTML és JavaScript ismeretekre. Már az olyan, elsőre egyszerűnek tűnő mozdulatokhoz is kell a nullánál nagyobb mértékű webes ismeret, mint amikor az ember egy PDF linkre kattintás során szeretne egy Facebook konverziós kódot aktiválni.

Az új felület tervezésekor több mindent is megpróbáltak figyelembe venni:

Az új felület sokkal inkább hajaz a Google Analytics felületére, ami jó is meg nem is. Jó, mert új felhasználóknak egy már hellyel közzel ismert felületet kell jobban megösmerni, nem jó (szerintem), mert így is rengeteg energiám megy el sokszor arra, hogy megértessem az emberekkel, hogy a Google Tag Manager az nem egy új Google Analytics és nem annak egy új verziója, hanem egy teljesen különálló termék, ami igen, tud számos Google Analytics okosságot, de közben annál sokkal többre is képes.

Megvallom, hosszas használat után sem sikerült még teljesen elfogadnom az új felület változásait. Az ún. V1 felület, amit valószínűleg eddig is mindenki használt, közelebb áll hozzám. Picit puritánabb, picit talán fapadosabb, de mégis, valahogy nekem jobban kézre áll.

Csak hogy egy példát emeljek ki: az eddigi felületen, bal oldalon le lehetett nyitni a “Címkék”, “Szabályok”, “Makrók” elemeket, ami nekem pont jó áttekintést adott, ha például egy címke szerkesztésekor puskázni kellett egy másik címke elnevezéséből.

Az új felületen ez nincs.

Ezzel együtt viszont sok más olyan újdonsága van a felületnek, amely jó irányt mutat.

Eddig például, ha egy linkre kattintást szerettünk volna figyelni és kezelni, először egy ún. automatikus esemény címkét kellett a tárolóba tenni, aztán annak segítségével szabályokat kreálni annál a címkénél, amit a linkre kattintásnál szerettünk volna aktiválni. Ezt egybe gyúrták az új felületen, részben ennek is köszönhető, hogy a “szabályok”-at itt már “triggernek” hívják (bár a magyar keresztségben inkább csak kibővült és “aktiválási szabály” lett.

Oké, oké: V2, de minek migrálni?

Nos, a változások olyan szintet léptek át, ahol a teljesen 100%-os visszamenőleges kompatibilitás nem garantálható. Az újfajta automatikus eseményfigyelők más rendszer szerint működnek, mint a régiek, ezért itt némi utó igazításra lesz szükség az átállás során. Ez azt jelenti, hogy minden ilyen automatikus esemény címkét újra kell gondolnunk és átalakítanunk úgy a szabályokat, hogy azok az újfajta metódust használják.

Az új felület a tagmanager.google.com oldalon érhető el, ha most nyitjuk meg először, akkor meg fog jelenni a fenti kép, ha nem, akkor is látható lesz egy gomb, amivel elindítható a folyamat.

GTM migrálás: fiókok kiválasztása

Ezután lehet kiválasztani, mely fiókjainkat szeretnénk első körben áthozni. Most tekintsünk el attól a mókás ténytől, hogy az angol felület “State” oszlopcímét itt vélhetően sima Google Translate segítségével “Állam”-ra fordították, a funkció ettől még jól működik 🙂

GTM migrálás: kész

Az átállás nem azonnali, hanem egy háttérfolyamatot indít el, így mindenképpen picit várnunk kell. Nem túl komplex tárolóimat úgy fél óra alatt áthozta, de gondolom ahogy egyre több tároló migrálását indítják el világszerte (főleg, ha a mi tárolónk se kis piskóta), úgy ez az idő akár jelentősen is nőhet.

A lényeg, hogy addig is minden megfelelően működik a weboldalon, nincs kiesés, az átállás után nem változik a tároló azonosítója sem.

“Na jó, ha ennyi dolgom van vele, én maradok a réginél….”

Ez ebben a pillanatban még opció, de csak június 1-ig, amikor is minden tárolót kötelezően áttesznek az új felületre és a régi felületet lekapcsolják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.